» Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné! (A.de Saint-Exupéry) «

Duben 2012

Adopce ze ZOO Praha

17. dubna 2012 v 18:39 | Veri* |  Zviřátka

V roce 2007 jsem se stala "mamčou" tohoto krasavce:



.. jen ve stručnosti něco o zvířeti s názvem

Psoun prériový

Délka těla 28-33cm
Délka ocasu 8-10cm
Hmotnost 0,9-1,6kg
Délka života 8,5roku
Počet mláďat 3-5
Počet zubů 22
Tělesná teplota 36-37°C
Hřbet je červenohnědý, pískový, břicho hnědobílé, štíhlí a sporadicky osrstěný ocas s černou špičkou (u druhu černoocasého).

Rozšíření ve volné přírodě:

Východní Montana, Severní Dakota, Texas, Nové Mexiko, část Arizony.


Způsob života:

Psoun je denní savec a své aktivity mimo doupě přizpůsobuje počasí. V chladném počasí se stává odpočívajícím až spícím, ale nezimuje. Na jaře se páří, po měsíci se rodí 3-5 slepých, hluchých a neosrstěných mláďat. Ty opustí podzemní doupě po šesti týdnech. Rodina se skládá z jednoho samce, jedné až čtyř samic a mláďat do dvou let. Psouni se chovají sociálně, často několik jedinců tvoří obrovská společenstva. Jsou zde ovšem rodinná teritoria a ta jsou obhajována. Ta jsou velmi přísně respektována, především v době páření. Právě v tuto dobu se projevuje i asociální chování psounů. V období kojení nehlídaná mláďata zabíjejí samice ze sousedních rodin. Toto chování si vysvětlujeme dvojím způsobem, buď se u kojících matek projevuje nedostatek energetických látek - hlavně bílkovin. Nebo samičky, svým kanibalismem tlumí býložravost. Jakmile samičky přestanou kojit začnou být návštěvy zas přátelské. Když se potkávají dva psouni z různých rodin pozdraví se letmým polibkem a očichají si navzájem řitní žlázy. Pokud se neznají půjde každý svou cestou. Jestliže ovšem patří do rodiny, políbí se s otevřenou tlamičkou a vzájemně si pročistí srst. Budou společně konzumovat potravu. V létě se živí trávou a jelikož mají velice jemné jazýčky opečovávají také vegetaci svého teritoria. Když jsou jejich oblíbené druhy trav spaseny nechají toto území ležet ladem, dokud tráva opět nenaroste. A naopak jsou natolik chytří, že se snaží vyhubit druhy rostlin, které jim zrovna příliš nechutnají. Vždy ukousnou jejich výhonky a tím získají prostor pro žádané druhy rostlin.

Příbytky:

Kolonii psounů prozradí pískové valy kolem jednotlivých vchodů do nor. Při stavbě nového obydlí kypří psouni nejprve půdu předními končetinami. Teprve poté začnou hloubit 3-5m hluboké nory, záleží na kvalitě půdy.


Závěrem bych jenom ráda řekla, že už jen pro ten dobrý pocit se vyplatí adoptovat si "něco", proto pomáhejte s námi :-)